+359 882 424 976 / +359 893 918 278 info@zemedelec1874.eu

Новини

НЧ Земеделец 1874г.
Обичай Зажънване

   Самодейците при НЧ „Земеделец-1874“ с. Ново село, област Видин пресъздадоха обичая „Зажънване“ (Откриване на жътвата) който бе изпълнен на новоселски диалект по спомени на новоселяни отпреди 80 години. Според ритуала жънат само жените – моми и булки, а мъжете връзват снопите и редят кръстците. И бебето беше в люлка, вързана под младо дърво на шарена сянка. Пак там бе подреден обядът за жетварите – питки, сирене, колачета, жетварска чорба с много оцет и люта чушка, да угаси жаждата на работниците.

   Първа зажъна бременна булка, за да е тежко и хубаво зърното и да стигне за цяла зима. Само песните не бяха бавните и тъжни изпълнения от миналото, които внасяха постоянен ритъм в тежката, продължаваща повече от седмица работа. От първите зажънати класове бе сплетена „брада“, завързана с червен конец, за да е здраво житото. А на стопаните – Владимир Петров и Валери Йонов бяха поднесени първите житни снопове. Емилия Йонова хвърли вода от менче пред комбайна за здраве, късмет и берекет. Танцовият състав „Гъмза“ при читалището поздрави присъстващите с китка новоселски хора, а после ги увлече с едно голямо общо Дунавско хоро във празника.

Акция за почистване в Ново село посветена на Деня на река Дунав

  Общински служители, читалищни работници, деца и служители от социалните институции и много граждани днес почистиха улиците към реката, плажните ивици, площадните пространства, парковете и градинките.
  На децата от Центъра за услуги, които участват в акцията, са раздадени тениски, има и поощрителни награди- баскетболни и волейболни топки подсигурени от Община Ново село.

Първи Юни

     НЧ „Земеделец 1874” с. Ново село, съвместно с център ”Амалипе” гр. Велико Търново, отбелязаха Международния Ден на детето. Малчуганите от с. Ново село, отбелязаха своя празник с много игри, танци и забавления. На празника присъства Председателя на ОбС – Ново село, който подсигури лакомства за децата и техните родители.

  Бъдете окрилени от щастие, запазете своята любознателност и търсете винаги доброто. С този празник се дава и началото на лятната работа с децата в читалището. Щастливо и усмихнато лято!

Трети март

Народно читалище „Земеделец-1874„ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Ново село отбеляза 142г от Освобождението на България с поднасяне на венци пред паметните плачи на читалището и  концерт в читалищния салон с участието на всички самодейни състави и ученици от местното училище. Празника продължи и на следващия ден с кампанията „Пробуждане с хоро“, малки и големи родолюбци в национална носия изпъстриха площада, хванати за ръка в ритъма на българското хоро.

Бабинден

В 11 часа засвири Балейската духова музика. Тържественото шествие отиде до беседката пред здравната служба, водено от Петя Базова, която през 2019 г. за втори път стана майка на момченце със славното име Борис. Д-р Наташа Петкова влезе в ролята на „Бабата“, изпълнен бе и ритуалът „Поливане на бабата“. След ритуала последва  хоро, което се изви на площада, докато бабата дари млади жени и млади баби с кукли и китки здравец с пожелание за бъдещи рожби. Проведе се и кулинарен конкурс. Първа награда спечели Светла Бондова. Тази година званието „Баба Бъц“ бе дадена наИлияна Велкова , а „Мисис Бабинден“ стана Мария Иванова. Вълнуваща бе и състезателната игра „Повиване на бебе“, при която се затрудниха дори медицинските работници. В играта победи Антоанета Кежова

Празник на младото вино

 На 30.11.2019г. НЧ  „Земеделец-1874“, съвместно с инициативен комитет от лозари и производители на домашно вино, организираха празник на младото вино. В празника участваха над 60 лозари, винари и любители на божествената напитка. Спечелили конкурса за най-добро домашно вино са : Бяло вино-Изба Ново село БЕН ХЪН ; Розе- Иван Маджов; Червено вино-Максим Димитров.

  Новоселяни пазят традицията на бащите си, помнят съъветите им как се прави хубаво вино, но се интересуват и от новостите. Затова говорят за пръскане със системни препарати и начини на зарязване на различните сортове лозя.

  

Днес 08.10.2019 г. читалищната библиотека при НЧ „Земеделец-1874” с.Ново село, област Видин получи безвъзмездно 122 книги и игри от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) гр. София. Нашата библиотека е избрана да участва в проекта на ББИА „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България”. Закупените и дарени книги за деца от 1 до 6 годишна възраст са изпратени на общо 14 предварително подбрани библиотеки с висока посещаемост и работа с деца в своите региони за 2017 и 2018 г. Библиотеката в Ново село се ангажира да разпространява информацията за подарените нови книги и осигурява достъп до тях не само на най-малките читатели от детската градина и училището, а и на техните родители. В библиотеката ще се организират изложби, представяния и четения с получените по проекта книги. Дарението ще се ползва от всички наши местни читатели и гости на Ново село, за децата и техните родители. Дарените книги ще са добра основа за стимулиране на четенето в ранна детска възраст, за провеждане на обучения на родителите за ползите от четенето и за това как да четат на децата си у дома. Благодарим на Библиотечно-информационната асоциация за успешно проведените дарителски кампании през платформите GlobalGiving и „България дарява”, на Фондация „Америка за България” за инициативата RE:TURN и за големите отстъпки на 15 български издателства за деца, за да бъдем успешно обновени ние и още 13 библиотеки в България.
Обучение по компютърна грамотност за възрастни

   От 2-ри октомври в Ново село, област Видин започна безплатно обучение по компютърна грамотност за възрастни хора, а НЧ „Земеделец-1874” подпомага за успешното му реализиране. Инициативата за този специализиран курс е на компанията А1 България, която помага на хората у нас да използват новите технологии и интернет правилно и безопасно, като А1 развива програмата си „Интернет за всички“ с нова серия от обучения. Обученията се провеждат в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, която притежава лиценз на Център за професионално обучение и разполага с квалифицирани преподаватели, специализирани в работата с възрастовата група 55+. В читалище „Земеделец-1874“ Ново село ще бъдат обучени 20 курсисти в продължение на 20 учебни часа, като занятията са адаптирани съобразно потребностите и уменията на по-възрастното поколение. Учебната програма покрива следните основни модули: въведение в компютърната техника, работа с интернет, използване на мобилни устройства и онлайн безопасност. Преподавател на възрастните хора е Любка Ангелова секретар на читалището.

Интернационален фестивал "Фолклорен извор" гр. Приморско.
На 3 септември танцов състав „Гъмза“ при НЧ„Земеделец-1874“ Ново село обл. Видин се представи отлично в Интернационален фестивал " Фолклорен извор" в гр. Приморско. Благодарим на всички самодейци, бъдете здрави и благословени, достойни новоселяне.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Детски фестивал "Традиции, бит и култура на Ново село – предай нататък"

  Повече от 50 деца взеха участие в 24- то издание на фестивала, детски танцови състава от цялата община играха хорà, танци,  сценки и пяха песни.

Мероприятието се проведе на открита сцена в обновеното лятно кино в Ново село.

Спонсорите от Активно общество и Община Ново село раздадоха на децата тениски и лакомства  като награди за участието им. Всички участници получиха и грамоти.

Благодарим на всички спонсори, на водещата на шоуто Минка Сурдулова, на всички деца-участници в шоуто, на колегите от читалищата. Страхотно изпълнение на талантливите деца, поздравления и за техните родители.

Девети фолклорен фестивал „Фолклорен извор“  с. Царевец, общ. Свищов

Фестивалът "Фолклорен извор" е с конкурсен характер, под патронажа на Министерство на културата и е асоцииран член на CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Читалище "Земеделец-1874" с.Ново село, област Видин се представи на 3 август с автентичен песенен и танцов фолклор. На номинациите за специалните награди на фестивала от 4 август Ансамбъл "Гъмза" Ново село бе награден в категория "Танцови състави" и грабна специалните плакет на фестивала и парична награда за представените автентични хора`, връчени от кмета на Свищов г-н Генчо Генчев и подсигурени от Сдружение "Фолклорен извор". От сърце благодаря на Ансамбъл "Гъмза", на певческата група и танцовия състав - всички имат заслуга за голямата награда. Благодаря на ръководителите и на двата състава г-жа Василка Меицова и г-н Иван Рангелов. Благодарим на организаторите на фестивала за безупречната работа и внимание. Благодаря на всички от името на Читалищното настоятелство. Всички заедно можем.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

145 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗЕМЕДЕЛЕЦ-1874“

На 23 май 2019 г. читалище „Земеделец 1874” с. Ново село, област Видин празнува 145 години от основаването си. На тази дата, в навечерието на най-светлият празник Деня на славянската писменост и култура – отбелязваме тържеството на нашето духовно пробуждане с празничен концерт. Това е денят на малките и големите българи, изразители на народните идеали. Скъпи новоселяни пръснати из България и по целия свят, за достойното отбелязване на 145-годишнината, молим за Вашето благосклонно отношение към един представител на най-старите културни институции в България като се надяваме да ни окажете финансова подкрепа, за да поощрим ентусиазма и огъня на нашите членове, самодейци и приятели, и най-вече респект пред преклонните 145 години, които са най-истинският и достолепен жив монумент на духа на Ново село. Благодарим Ви и Ви каним на нашият Юбилеен концерт.

Интервю с Иван Базов – председател на НЧ „Земеделец“-Ново село

Да избереш да живееш на село. Да избереш този живот и за своето семейство. Лудост, необоснована смелост или осъзната необходимост да останеш близо до своите корени? За Иван Базов, заместник – председател на Сдружение „Активно общество“, директор дирекция „Специализирана администрация“ в община Ново село и председател на Народно читалище „Земеделец“, отговорът е ясен.След като преди 5 години завършва аграрна икономика във Варненския икономически университет, той се връща в родното си село. С него в Ново село пристига и Петя, днес негова съпруга. Вече имат и прекрасна дъщеричка. Иван Базов не съжалява за своя избор. Ежедневно открива нови възможности, има своите амбиции и вярва в хората. Вярва и в това, че ако не може да направи целият свят по-добър, то поне неговото родно Ново село ще стане по-добро място за живот, благодарение на неговите усилия и усилията на съмишлениците му от Сдружение „Активно общество“.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!