+359 882 424 976 / +359 893 918 278 info@zemedelec1874.eu

Новини

НЧ Земеделец 1874г.

Читалище „Земеделец-1874“ Ново село, Видинско пресъздаде обичая „Откриване на гроздобера“ в младите лозя на Винарска изба Ново село

Када кум прасе и ти вречу

Участие на танцов състав „Гъмза“ с. Ново село, Видинско във фолклорен турлашки фестивал „Када кум прасе и ти вречу“ в Чупрене. Отлично представяне, благодарим на всички самодейци и наши благодетели и със здраве до следващия творчески сезон.

ОБИЧАЙ „ПЪПЪРУДА”

Молебен за дъжд, здраве и благоденствие организира читалище „Земеделец-1874” Ново село, Видинско за жителите на селото в горещия 17 август 2021 г. Когато земята засъхне и жегата стане непоносима, а растенията и животните клюмнат зажаднели за вода повече от 50 дни, новоселяни се организират и по стар обичай търсят „пъпърудиче” и млади момичета 9-10 годишни за своя ритуал „Пъпъруда”, с който да измолят Бог да се смили над селото „дъ заѝдъ (дъ удàри) ситна киша, дъ напòи землю, дъ съ рòди ѐдро жѝто, сладко гройзъ и жълт кукуруз”.

Юли и август трябва да вали. Може по малко, за да не пречи на жетвата на ечемика и житото, но трябва да вали. Защото слънчогледът и царевицата наливат зърно и ако тогава няма дъжд, вместо буйни ниви със сочни кукурузи и ухилени слънчогледи, накъдето погледнеш ще видиш все едно стърнища след пожар. Жълти и изсъхнали царевични стъбла, уродливо застинали във въздуха и почернели недоразвити главички слънчоглед с големината на детско юмруче. Да му се доплаче на човек!

С песен „Пъпъруда лет летела, ой додоло, ой додоло…” децата се спират от порта на порта, „пеперудата” най-отпред танцува своя волен дъждовен танц, а стопанките ги посрещат, пръскат с вода, нареждат и благославят: „Добро стъ ми дошли. Дай Божъ дъ има киша, много киша, ситна киша. Дъ напои сву землю, земля е жална и жадна за воду. Дай Божъ кишу, дъ имаю човеци берекет, дъ нъ останъю гладни, дъ съ роди гройзъ, питъ слънчогледъло и кукуруз.” Обиколката приключва на Дунава. Къпят се в реката, пръскат пеперудата и хвърлят гиздилата й от клонки бъз по водата, „за да се лее дъжд, както се лее реката”.

Ако на другият ден загърми и завали всички вярвали, че Господ е чул молитвите им и се е смилил над тях.

ХОРО СЕ ВИЕ КРАЙ ТИМОК

Участие на самодейните състави на читалище „ Земеделец-1874“ Ново село  в първи фолклорен фестивал „ХОРО СЕ ВИЕ КРАЙ ТИМОК“ гр. Брегово.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

Днес 29 май от 18,00 часа в Ново село, Видинско празнуваме Международният ден на детето. Читалище „Земеделец-1874” и сдружение „Заедно за Ново село” събраха на площада повече от 80 деца от 3 до 16 годишна възраст от цялата Община. Програмата включва велопоход от центъра на селото по околовръстен път, занимателни игри, рисуване по асфалт, дискотека и хоротека. На празник, като на празник. Смях, радост, блясък в очите и детска глъч.

Сърдечни благодарности и на нашите спонсори тази година: сладкиши, десерти и пици от сем. Петя и Георги Войчеви от Лайънс клуб Видин, кексчета от Настенка Тодорова, детски картички от Марияна Баулова от София, безалкохолно от Горчо Марков. Благодарим и на Директора на местното училище, която ни предостави за ползване 8 броя велосипеди за децата във велопохода. Благодарим на художника Борислав Александров, който се отзова на нашата покана да рисува заедно с нашите деца, като им предаде някои тънкости и техники при рисуването.

Скъпи деца, с усмивка и удоволствие ви поздравяваме по повод най-слънчевия празник в годината – Международния ден на детето – 1 юни! Нека невероятните емоции и магията от днешния ден да са винаги с вас! Желаем ви да бъдете здрави, енергични, любопитни и непрестанно да откривате вълшебствата на живота и света около вас! Запазете звънкия си смях и блясъка в очите си колкото можете по-дълго, за да продължите да дарявате родителите си с щастие! От сърце ви желаем да изживеете детството си безгрижно, с весели игри и добри приятели! Бъдете обичани и безкрайно щастливи, защото всеки ден е Ден на детето!

Честит празник!

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

Днес, 11 май 2021г. читалище „Земеделец-1874“ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Ново село, Видинско отбелязваме Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Днес признателното новоселско общество откриваме паметна плоча на виден новоселянин и световен учен проф. д-р Максим Младенов, автор на монографията „Говорът на Ново село, Видинско” и днес почитаме с празничен водосвет 13 новоселяни майстори-музиканти от старата духова музика на Ново село, както и учителите музиканти Софрони Ангелоев и Ганчо Манджуков.Иска ми се днес, на светлия празник на българските писменà, да си спомним за тези емблематични новоселяни, отдали много любов, талант и труд за запазване на новоселските традиции, за доброто самочувствие и добрата музикална култура на хората, които упражняваха различни професии, но на сцената на читалище „Земеделец“ се превръщаха във всеотдайни на изкуството артисти.

ВЕЛИКДЕН

Близо 200 яйца, бяха събрани от лазарките в Ново село.

Днес на Велики четвъртък децата на Ново село се събраха в двора на църквата, за да боядисат събраните яйца с  помощта на служители от НЧ „Земеделец-1874“ и  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Великденските яйца бяха дарени, на децата от центровете за временно настаняване и Дома за стари хора в с. Ново село

Благодарим на всички домакинства, които дариха яйца и на децата участвали събирането и боядисването им.

Лазаровден

Днес, 24 април 2021 г. Читалище „Земеделец-1874” с. Ново село, Видинско съвместно със Сдружение „Заедно за Ново село” споделят българската народна традиция Лазаровден или „Лазарова събота”, празник на нивите, пасбищата и горите, на възраждащата се през това време на годината природа, но и празник на момичетата, които, след като лазаруват, могат публично да се момеят. Лазаровден е светъл християнски празник, носещ в себе си красота, изящност и загадъчна нотка мистичност.

Рано тази сутрин група от 14 момичета на възраст от 5 до 16 години, облечени в традиционни празнични дрехи, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, обхождат двора на къщите та стигат чак до Дунав. Домакините ги даряват с яйца, лакомства и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Лазаровден и Цветница винаги вървят „ръка за ръка“ в съботата и неделята една седмица преди Великден.

Благодарим на всички домакинства, които безусловно се включиха в посрещането на лазарките. Бъдете здрави и благословени.

Днес 24.03.2021 г. четири домакинства изпаднали в затруднено финансово положение от Ново село, Видинско получиха хранителни продукти от първа необходимост. Благодарим на „Ангели за България“ https://angelsforbulgaria.com/ и Сдружение „Фабрика за идеи“ https://ideasfactorybg.org/bg/, които направиха това възможно. Всяко домакинство получи 2 кг. захар; 2 кг. сол; 3 кг. ориз; 3 кг. леща; 2 кг. боб; 2 пакета макарони; 2 конфитюра (900 гр. ); 3 бр. пастета; 2 бр. консерви; 3 л. олио и 5 кг. брашно. Благодарим и на @Сдружение „Видински фонд Читалища“, които са с нас за пореден път. Бъдете здрави и да се множат успехите Ви.

ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО
Днес в Ново село, Видинско отбелязваме Националният празник-3-ти март и отдаваме своята признателност към всички герои, извоювали с кръвта си българската Свобода!
Трети март-ден на добър спомен, ден на преклонение! Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.
За нас, българите, 3 март 1878 година , е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано! Изгревът на свободата е пряко свързан с един „чутовен“ връх в БАЛКАНА!!!
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век.
И тази година, за трети пореден път читалището в Ново село организира „Пробуждане с хоро“, вдъхновяващо включване, танцьори и певци, пренасящи българския дух в Националната кампания за единение като част от световния мост „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“.
Има надежда за България, 143 години по-късно младите хора са по площадите, хванати за ръце в ритъма на българското хоро.

 

Баба Марта
Честита Баба Марта да сте бели и червени, весели, засмени и от Бог благословени!
С това пожелание, рано тази сутрин Баба Марта с пълна кошничка мартеници и пролетни цветя тръгна да кичи и благославя новоселяни. С оригинални кукли на Баба Марта, изработени от кратуни, тя украси нашето читалище. В ролята на усмихнатата баба се превъплъти Христинка Цветкова – работничка в НЧ „Земеделец-1874“. Първо поздрави своите колеги, след това обиколи магазините, които спонсорират читалищната дейност. Дойде ред и на общинската администрация. Накрая влезе в училището, за да върже мартеничка на всяко дете. Всички мартеници са изработени от деца от Клуба по рисуване към читалището и с помощта на нашата Баба Марта.
Дарение

Читалище „Земеделец-1874“ с.Ново село, област Видин кандидатства и се сдоби с 5 броя лаптопа, с които иска да ощастливи 5 деца на различна възраст. Днес, в условия на пандемия и онлайн обучение те са изключително необходими за тях. Инициативата е на Ideas Factory Association / Фабрика за идеи в партньорство с Видински Фонд „Читалища“ , а компютрите са предоставени от COCA COLA. Екипът на читалището благодари на Сдружение „Видински фонд „Читалища“ в лицето на Славена Петрова и Ралица Славчева за възможността за участие в прекрасната инициатива, благодарим, че ще сме съпричастни с Вашите идеи и малко преди светлите Коледни празници ще зарадваме 5 деца и ще улесним образователния процес.

Ден на народните будители

Днес, читалище „Земеделец-1874“ и Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ Ново село, област Видин отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение. За наша радост и гордост списъкът от имена е дълъг. Към него ние, признателното поколение на читалището и селото, прибавяме и имената на двама наши родни просвещенци арх. Илия Попов и диригент Софрони Ангелоев, отдали живота и делото си не само за читалището, но и за селото.

Събрани пред възстановената паметна плоча на местните будители, деца и възрастни изнесоха урок по родолюбие, битовия хор изпя новоселската песен „Ой ти съло“, поставена някога от самия Софрони Ангелоев.

Изказвам огромна благодарност от името на Читалищното настоятелство на всички хора с добри и признателни сърца, които отделиха средства за изработване и монтиране на нова паметна плоча и укрепване на паметника. Не мога да ги подмина, затова на церемонията съобщих имената на 22-мата записали се в книгата на дарители в читалището, които носят в сърцата си новоселския дух, какъвто са имали тези и много други заслужили просветители от Ново село. Отново благодаря на всички, които помогнахме да се събере сумата за паметника и честит празник на всички, които се чувстват народни будители!

Европейски ден на наследството

   На 18 септември се проведе Европейски ден на наследството под надслов „Наследство и образувание” в етнографска къща „Къща на срещите“ с. Ново село.

Обичай Зажънване

   Самодейците при НЧ „Земеделец-1874“ с. Ново село, област Видин пресъздадоха обичая „Зажънване“ (Откриване на жътвата) който бе изпълнен на новоселски диалект по спомени на новоселяни отпреди 80 години. Според ритуала жънат само жените – моми и булки, а мъжете връзват снопите и редят кръстците. И бебето беше в люлка, вързана под младо дърво на шарена сянка. Пак там бе подреден обядът за жетварите – питки, сирене, колачета, жетварска чорба с много оцет и люта чушка, да угаси жаждата на работниците.

   Първа зажъна бременна булка, за да е тежко и хубаво зърното и да стигне за цяла зима. Само песните не бяха бавните и тъжни изпълнения от миналото, които внасяха постоянен ритъм в тежката, продължаваща повече от седмица работа. От първите зажънати класове бе сплетена „брада“, завързана с червен конец, за да е здраво житото. А на стопаните – Владимир Петров и Валери Йонов бяха поднесени първите житни снопове. Емилия Йонова хвърли вода от менче пред комбайна за здраве, късмет и берекет. Танцовият състав „Гъмза“ при читалището поздрави присъстващите с китка новоселски хора, а после ги увлече с едно голямо общо Дунавско хоро във празника.

Акция за почистване в Ново село посветена на Деня на река Дунав

  Общински служители, читалищни работници, деца и служители от социалните институции и много граждани днес почистиха улиците към реката, плажните ивици, площадните пространства, парковете и градинките.
  На децата от Центъра за услуги, които участват в акцията, са раздадени тениски, има и поощрителни награди- баскетболни и волейболни топки подсигурени от Община Ново село.

ПЪРВИ ЮНИ

     НЧ „Земеделец 1874” с. Ново село, съвместно с център ”Амалипе” гр. Велико Търново, отбелязаха Международния Ден на детето. Малчуганите от с. Ново село, отбелязаха своя празник с много игри, танци и забавления. На празника присъства Председателя на ОбС – Ново село, който подсигури лакомства за децата и техните родители.

  Бъдете окрилени от щастие, запазете своята любознателност и търсете винаги доброто. С този празник се дава и началото на лятната работа с децата в читалището. Щастливо и усмихнато лято!

Трети март

Народно читалище „Земеделец-1874„ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Ново село отбеляза 142г от Освобождението на България с поднасяне на венци пред паметните плачи на читалището и  концерт в читалищния салон с участието на всички самодейни състави и ученици от местното училище. Празника продължи и на следващия ден с кампанията „Пробуждане с хоро“, малки и големи родолюбци в национална носия изпъстриха площада, хванати за ръка в ритъма на българското хоро.

Бабинден

В 11 часа засвири Балейската духова музика. Тържественото шествие отиде до беседката пред здравната служба, водено от Петя Базова, която през 2019 г. за втори път стана майка на момченце със славното име Борис. Д-р Наташа Петкова влезе в ролята на „Бабата“, изпълнен бе и ритуалът „Поливане на бабата“. След ритуала последва  хоро, което се изви на площада, докато бабата дари млади жени и млади баби с кукли и китки здравец с пожелание за бъдещи рожби. Проведе се и кулинарен конкурс. Първа награда спечели Светла Бондова. Тази година званието „Баба Бъц“ бе дадена наИлияна Велкова , а „Мисис Бабинден“ стана Мария Иванова. Вълнуваща бе и състезателната игра „Повиване на бебе“, при която се затрудниха дори медицинските работници. В играта победи Антоанета Кежова

Празник на младото вино

 На 30.11.2019г. НЧ  „Земеделец-1874“, съвместно с инициативен комитет от лозари и производители на домашно вино, организираха празник на младото вино. В празника участваха над 60 лозари, винари и любители на божествената напитка. Спечелили конкурса за най-добро домашно вино са : Бяло вино-Изба Ново село БЕН ХЪН ; Розе- Иван Маджов; Червено вино-Максим Димитров.

  Новоселяни пазят традицията на бащите си, помнят съъветите им как се прави хубаво вино, но се интересуват и от новостите. Затова говорят за пръскане със системни препарати и начини на зарязване на различните сортове лозя.

Днес 08.10.2019 г. читалищната библиотека при НЧ „Земеделец-1874” с.Ново село, област Видин получи безвъзмездно 122 книги и игри от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) гр. София. Нашата библиотека е избрана да участва в проекта на ББИА „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България”. Закупените и дарени книги за деца от 1 до 6 годишна възраст са изпратени на общо 14 предварително подбрани библиотеки с висока посещаемост и работа с деца в своите региони за 2017 и 2018 г. Библиотеката в Ново село се ангажира да разпространява информацията за подарените нови книги и осигурява достъп до тях не само на най-малките читатели от детската градина и училището, а и на техните родители. В библиотеката ще се организират изложби, представяния и четения с получените по проекта книги. Дарението ще се ползва от всички наши местни читатели и гости на Ново село, за децата и техните родители. Дарените книги ще са добра основа за стимулиране на четенето в ранна детска възраст, за провеждане на обучения на родителите за ползите от четенето и за това как да четат на децата си у дома. Благодарим на Библиотечно-информационната асоциация за успешно проведените дарителски кампании през платформите GlobalGiving и „България дарява”, на Фондация „Америка за България” за инициативата RE:TURN и за големите отстъпки на 15 български издателства за деца, за да бъдем успешно обновени ние и още 13 библиотеки в България.
Обучение по компютърна грамотност за възрастни

   От 2-ри октомври в Ново село, област Видин започна безплатно обучение по компютърна грамотност за възрастни хора, а НЧ „Земеделец-1874” подпомага за успешното му реализиране. Инициативата за този специализиран курс е на компанията А1 България, която помага на хората у нас да използват новите технологии и интернет правилно и безопасно, като А1 развива програмата си „Интернет за всички“ с нова серия от обучения. Обученията се провеждат в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, която притежава лиценз на Център за професионално обучение и разполага с квалифицирани преподаватели, специализирани в работата с възрастовата група 55+. В читалище „Земеделец-1874“ Ново село ще бъдат обучени 20 курсисти в продължение на 20 учебни часа, като занятията са адаптирани съобразно потребностите и уменията на по-възрастното поколение. Учебната програма покрива следните основни модули: въведение в компютърната техника, работа с интернет, използване на мобилни устройства и онлайн безопасност. Преподавател на възрастните хора е Любка Ангелова секретар на читалището.

Интернационален фестивал "Фолклорен извор" гр. Приморско.
На 3 септември танцов състав „Гъмза“ при НЧ„Земеделец-1874“ Ново село обл. Видин се представи отлично в Интернационален фестивал " Фолклорен извор" в гр. Приморско. Благодарим на всички самодейци, бъдете здрави и благословени, достойни новоселяне.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Детски фестивал "Традиции, бит и култура на Ново село – предай нататък"

  Повече от 50 деца взеха участие в 24- то издание на фестивала, детски танцови състава от цялата община играха хорà, танци,  сценки и пяха песни.

Мероприятието се проведе на открита сцена в обновеното лятно кино в Ново село.

Спонсорите от Активно общество и Община Ново село раздадоха на децата тениски и лакомства  като награди за участието им. Всички участници получиха и грамоти.

Благодарим на всички спонсори, на водещата на шоуто Минка Сурдулова, на всички деца-участници в шоуто, на колегите от читалищата. Страхотно изпълнение на талантливите деца, поздравления и за техните родители.

Девети фолклорен фестивал „Фолклорен извор“  с. Царевец, общ. Свищов

Фестивалът "Фолклорен извор" е с конкурсен характер, под патронажа на Министерство на културата и е асоцииран член на CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Читалище "Земеделец-1874" с.Ново село, област Видин се представи на 3 август с автентичен песенен и танцов фолклор. На номинациите за специалните награди на фестивала от 4 август Ансамбъл "Гъмза" Ново село бе награден в категория "Танцови състави" и грабна специалните плакет на фестивала и парична награда за представените автентични хора`, връчени от кмета на Свищов г-н Генчо Генчев и подсигурени от Сдружение "Фолклорен извор". От сърце благодаря на Ансамбъл "Гъмза", на певческата група и танцовия състав - всички имат заслуга за голямата награда. Благодаря на ръководителите и на двата състава г-жа Василка Меицова и г-н Иван Рангелов. Благодарим на организаторите на фестивала за безупречната работа и внимание. Благодаря на всички от името на Читалищното настоятелство. Всички заедно можем.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

145 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗЕМЕДЕЛЕЦ-1874“

На 23 май 2019 г. читалище „Земеделец 1874” с. Ново село, област Видин празнува 145 години от основаването си. На тази дата, в навечерието на най-светлият празник Деня на славянската писменост и култура – отбелязваме тържеството на нашето духовно пробуждане с празничен концерт. Това е денят на малките и големите българи, изразители на народните идеали. Скъпи новоселяни пръснати из България и по целия свят, за достойното отбелязване на 145-годишнината, молим за Вашето благосклонно отношение към един представител на най-старите културни институции в България като се надяваме да ни окажете финансова подкрепа, за да поощрим ентусиазма и огъня на нашите членове, самодейци и приятели, и най-вече респект пред преклонните 145 години, които са най-истинският и достолепен жив монумент на духа на Ново село. Благодарим Ви и Ви каним на нашият Юбилеен концерт.

Интервю с Иван Базов – председател на НЧ „Земеделец“-Ново село

Да избереш да живееш на село. Да избереш този живот и за своето семейство. Лудост, необоснована смелост или осъзната необходимост да останеш близо до своите корени? За Иван Базов, заместник – председател на Сдружение „Активно общество“, директор дирекция „Специализирана администрация“ в община Ново село и председател на Народно читалище „Земеделец“, отговорът е ясен.След като преди 5 години завършва аграрна икономика във Варненския икономически университет, той се връща в родното си село. С него в Ново село пристига и Петя, днес негова съпруга. Вече имат и прекрасна дъщеричка. Иван Базов не съжалява за своя избор. Ежедневно открива нови възможности, има своите амбиции и вярва в хората. Вярва и в това, че ако не може да направи целият свят по-добър, то поне неговото родно Ново село ще стане по-добро място за живот, благодарение на неговите усилия и усилията на съмишлениците му от Сдружение „Активно общество“.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!