+359 882 424 976 info@zemedelec1874.eu

Новини

НЧ Земеделец 1874г.

Трифон Зарезан 2024г.

На 14 февруари честваме Денят на лозаря. Той е традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон, лозата и виното. Чества се като празник на свързаните с винопроизводството и търговията с вино.

Жители и гости на видинското Ново село тържествено отбелязаха празника Трифон Зарезан

БАБИНДЕН

За пореден път жените на Ново село и гостуващи от Пенсионерски клуб Брегово спазиха обредността до толкова, че все още се събират, за да се повеселят и усетят силата на общността си.

Почти 115 жени участваха в първия традиционен празник от Културния читалищен календар за 2024 година.

Още в 11 часа засвири Бреговската духова музика. Тържественото шествие отиде до беседката пред здравната служба, водено тази година от две родилки – Цвете Петрова, която през 2023 г. за втори път стана майка на момиченце с прекрасното име Елѝца и Диана Младенова, която пък за първи път стана майка на момченце със славното име Борис (на баба Галя Манджукова). Акушерката Савина Петкова влезе в ролята на „Бабата“, изпълнен бе и ритуалът „Поливане на бабата“.

Проведе се и кулинарен конкурс. Първа награда спечели Драга Минева. Тази година званието „Баба Бъц“ бе дадена на баба Ваня Сърбова, а „Мисис Бабинден“ стана Диана Младенова. За празника все още се намират да се покажат със забавни скечове жени-зевзеци, тази година актрисата Минка Сурдулова облечена като мъж под ръка с младата си невеста (мъж облечен като жена) пожела среща с акушерката, за да изроди детето им. А пък всички мъже, които присъстваха в салона бяха забрадени с кърпи на главата, както повелява женския закон.

Вълнуваща бе и състезателната игра „Повиване на бебе“, в която участваха баби от Пенсионерски клуб „Просънъц” Ново село. Идеята на старите баби бе да се покаже и завещае на младите жени как са се повивали бебетата в доброто старо време, без памперси и камизолки в първите месеци на новородените. При играта се затрудниха дори медицинските работници, а победителка бе Елена Петрова.

За добрата организация на Бабинден в Ново село заслуга имат читалищните работници при НЧ „Земеделец-1874”, а земеделските производители и търговски обекти от селото спонсорираха с желание и уважение към жените. Голяма изненада бе поднесена от баш шеф-готвача на Община Ново село Вальо, който бе приготвил две тави с баница за всички в салона.

20.01.2024г.

Трети национален конкурс „Сурва, сурва – традицията продължава да е жива”

Трети национален конкурс „Сурва, сурва – традицията продължава да е жива” организиран от НЧ „Земеделец-1874” с. Ново село, област Видин приключи на 15.12.2023 г.(петък) и днес жури определи победителите.

Тази година малки и големи ръкотворци се състезаваха в три направления. Освен новогодишни сурвачки, получени бяха поздравителни картички, сувенири за коледни подаръци и украшения за елхата. Повече от 150 различни изделия отрупаха залата в читалището. Имаше и индивидуални, и групови участници. Най-малкият сръчко беше на 4 години, а най-големият на 36 години.

Журито определи следните 10 награди в трите направления:

„СУРВАЧКИ”:

1 НАГРАДА: Полудневна градина „Кочо Честименски”, с. Пищигово 4451, обл.Пазарджик;

2 НАГРАДА: Георги Маринов – 8 години, с.Дреновец 3920, общ.Ружинци, обл.Видин, НЧ”Здравец-2007”;

3 НАГРАДА: Марин Маринов – 11 години, с.Дреновец 3920, общ.Ружинци, обл.Видин, НЧ”Здравец-2007”.

„КАРТИЧКИ”:

1 НАГРАДА: Георги Лилков, ДГ „Никола Вапцаров” 1 група „Пчелички”, гр. Асеновград;

2 НАГРАДА: Диан Ивайлов Славов – 9 години, с.Пет могили 8953, общ.Нова Загора, област Сливен;

3 НАГРАДА: СУ „Св.Св.Кирил и Методий”, с. Ново село област Видин;

3 НАГРАДА за цялостно ръкотворство: Детска градина „Детски рай” гр. Стара Загора.

„СУВЕНИРИ”:

1 НАГРАДА: Людмила Лазарова, с. Кулина вода, област Плевен;

2 НАГРАДА: Емирхан Ремзиев – 13 години, с. Сушево, , обл.Разград, НЧ „Развитие-1927“;

3 НАГРАДА: Любомира Иванова Серафимова – 9 години, с.Козар Белене, област Плевен.

Читалищното настоятелство от сърце благодари на всички участници за участието в конкурса и нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви и донесе здраве, мир и благодат!

Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ гр. Видин  представи постановката „Езоп“ на сцената на НЧ „Земеделец-1874 “ с. Ново село. 29.11.2023г.

Вечер на младото вино

На 25.11.2023 г. за десета юбилейна година“ Вечерта на младото вино“ в с. Ново село събра 140 лозари, винопроизводители и любители на божествената напитка. Освен вкусни домашни гозби и много вино, на вечерта не липсваше настроение, танци и веселие за всички в салона. За най-добрите производители на вина – червено, бяло и розе бяха подсигурени разнообразни награди. Гости на празника бяха екипът на новоизбраната местна власт. Читалището благодари на всички доброволци, които се отзоваха и се включиха да помагат при организацията и подредбата на вечерта. Бъдете здрави, с пожелание за лозарите догодина по-добра реколта и на масата ви винаги да присъства от най-майсторлъшкото новоселско вино.

 Ден на народните будители

Днес, в малкия салон на читалище „Земеделец-1874” с.Ново село, област Видин отбелязахме  Деня на народните будители. Разпределени в 5 работни групи на различна възраст, децата работиха в екип и  изработиха лапбук на народните будители.

Знаем ли кои са народните будители? Защо всяка година на 1 ноември почитаме паметта им? Какво място заемат в културното развитие на България? Много са въпросите около датата и съдържанието на празника, който отбелязваме като Ден на народните будители. По инициатива на г-жа Велкова, преподавател по български език и литература в Ново село приложихме един по-различен начин за илюстриране на смисловата страна на датата 1 ноември, като изработим подробен лапбук на народните будители.  Интерактивните папки, които изработиха децата по темата съдържаха много прозорчета под формата мини-книжки, книжки акордеони, разгъващи се страници, фигурни джобове и пликове, изпълнени с любопитно съдържание, различни факти, дати и събития, свързани с делото на възрожденските будители.

Най-красивите и подредени лапбук-папки получиха награди- енциклопедии, подсигурени от читалището, а всички останали 20 деца участници получиха тетрадка и химикал.

Благодарим на децата, които се включиха в това ново образователно средство, което не само насърчава любознателността и креативността им, но им подпомага при систематизирането и запомнянето на информацията по темата.

01.11.2023г.

Фолклорен фестивал „Синия Дунав“ Видин

Участие на Ансамбъл за автентичен фолклор „Гъмза“ при читалище „Земеделец-1874“ Ново село, Видинско в третия ден от Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ Видин. Благодаря на организаторите за поканата и на самодейците за достойното представяне.

03.09.2023г.

Традиционен събор с. Ясен

Участие на Ансамбъл за автентичен фолклор „Гъмза“ при читалище „Земеделец-1874“ Ново село, Видинско в традиционния събор на с. Ясен. Благодаря на организаторите за поканата и на самодейците за достойното представяне.

26.08.23г.

„Хоро се вие край Тимок“

Участие на танцов състав „Гъмза“ във Фолклорен фестивал „Хоро се вие край Тимок“ гр. Брегово. Благодарим за поканата на организаторите и на самодейците за доброто представяне.

Втори Фолклорен фестивал „Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“ 2023

 

 

Участие на танцов състав "Гъмза" в с. Ясен по повод Празник на Дунава.

 

 

"Хоп троп на хорото" с. Иново

 

 

Първи юни- Международен ден на детето

.

Пето издание на фестивала „От раклата на баба” във видинското село Кутово

 

 

24 май- Ден на българската просвета и култура

На 24 май се проведе празнично честване на Деня на българската просвета,  култура и на славянската писменост. Програмата включи включи самостоятелен концерт на самодейните състави на НЧ„Земеделец-1874“. В рамките на празничния ден ни гостува пътуващия библиобус на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ гр. Видин.

Честит празник!

13-ти Международен кулинаро-фолклорен фестивал „Гергьовден“ с.Антимово

Участие на Ансамбъл за автентичен фолклор „Гъмза“при читалище „Земеделец-1874“ Ново село, област Видин в 13-ти Международен кулинаро-фолклорен фестивал „Гергьовден“ с.Антимово. Прекрасно и достойно представяне на съставите. Сърдечно благодарим на всички самодейци от най-малката 7-годишна до най-възрастната 80-годишна самодейка. Бъдете здрави и от Бог благословени.

05.05.2023г.

ЛАЗАРОВДЕН

Днес, 08 април 2023 г. НЧ „Земеделец1874“сподели с жители на с.Ново село българската народна традиция Лазаровден или „Лазарова събота”.

Рано тази сутрин група от 7 момиченца , облечени в традиционни празнични дрехи, обиколиха домовете в селото, като пяха обредни песни за всеки член от семейството, възхваляваха деца, стари, млади, моми, ергени, невести, обходиха дворовете на къщите та стигнаха чак до Дунав. Домакините ги дариха с яйца, лакомства и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита и благословена през цялата година.

Благодарим на всички домакинства, които безусловно се включиха в посрещането на лазарките. Бъдете здрави и благословени!

Бъдност за талантите на България

Участие на танцов състав „Гъмза“ при читалище „Земеделец-1874“ Ново село във Фолклорен фестивал „Бъдност за талантите на България“ и

Национален Арт център „НЕСТИЯ“, регионален кръг на фестивал- конкурс в зала Филхармония Видин! Благодаря на самодейците за достойно представения автентичен фолклор от Северозападната област на България и община Ново село.

17.03.2023г.

Читалище Земеделец отбеляза 145г. от Освобождението на България

 

Баба Марта

 

Днес Баба Марта с пълна кошница в ръка обходи всички малки и големи и раздаде мартенички за здраве и безброй щастливи дни. Зарадвахме децата от училище и детската градина, всички местни институции – Община, поща, Социална служба, хора, Винарна изба Ново село, Земеделски производители, магазини и социален патронаж, всеки срещнат на улицата бе уважен и с благи думи надарен.

Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени
бели и червени.
Честита Баба Марта!

01.03.2023г.

ТРИФОН ЗАРЕЗАН

На 14 февруари честваме Денят на лозаря. Той е традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон, лозата и виното. Чества се като празник на свързаните с винопроизводството и търговията с вино.

Жители и гости на видинското Ново село тържествено отбелязаха празника Трифон Зарезан.

Сърдечна благодарност към домакините на Винарска ИЗБА “Ново село“ в лицето на Владимир Петров  и Петьо Петров за гостоприемството и топлото посрещане в лозовите им масиви за богатата трапеза и хубавото вино, с които ни нагостиха!

Честит празник Новоселяни!

БАБИНДЕН

На 21 януари по стар стил българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ.
Д-р Наташа Петкова влезе в ролята на „Бабата“, изпълнен бе и ритуалът „Поливане на бабата“. След ритуала последва  хоро, което се изви на площада, докато бабата дари млади жени  с кукли и китки здравец с пожелание за бъдещи рожби.
Честит празник!

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

 

Коледен концерт в салона на НЧ „Земеделец-1874“ изнесоха читалища от Община Ново село и деца от местното училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Със своите изпълнения те зарадваха гости и посетители. С много талант и умения пресъздадоха обичая Коледуване и нарекоха за здраве, берекет и благоденствие.

Публиката имаше възможността да се наслади на феерия от багри, песни, музика и танци изпълнени от деца и самодейци.

С тази изява всички участници искаме да пожелаем светли Коледни и Новогодишни празници и да Ви благодарим за подкрепата, която получаваме от Вас-нашата публика!

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

 

Конкурсът „Коледна звезда“ организиран от НЧ „Земеделец-1874” приключи и бяха излъчени победителите. Първа награда за цялостно творческо участие печели Народно читалище „Хр. Ботев“ в село Зафирово, област Силистра.

Състезанието се провежда за втори път като тази година е разширен регламентът му. Освен новогодишни сурвачки, децата са изпратили и поздравителни картички, сувенири за коледни подаръци и украшения за елхата. Първият снежен ден в Ново село, 15 декември, беше и последният за конкурса. Повече от 250 различни изделия отрупаха залата в читалището. Имаше и индивидуални, и групови участници. Най-малкият сръчко беше на 3 години, а най-възрастният – 45-годишна самодейка.

Жури, с председател художникът Борислав Митков, излъчи девет награди в три направления- за цялостно творчество, за изработка на сувенири и на картички. Първа награда за своята прекрасна зимна къщичка получи 14-годишният Костадин Марков от град Левски. Втората награда за сувенири отиде в Народно читалище „Пробуда 1901“ в село Майор Узуново. Трета награда замина в изнесената група „Славейче“ на Детска градина „Славянка“ в с. Нова Черна, община Тутракан.

Три колективни награди бяха дадени на малчуганите от 3 до 10-годишна възраст в направление „Поздравителни картички“. Първата получи Детска градина „Лудогорче“ в град Разград. Втората остана в Ново село за Детска градина „Акад. Ст. Младенов“, а третата отиде при Народно читалище „Изгрев 1921“ село Волуяк, област София. Във възрастовата група 10-14 години най-добре се представиха участниците от Професионална гимназия „Атанас Дамянов“ в град Николаево, област Стара Загора. С индивидуална награда беше отличен Божидар Тянков, на 8 години, от Попово. Всички участници ще получат поздравителни грамоти.

Изделията ще бъдат изложени на благотворителен коледен базар в Народно читалище „Земеделец-1874“ в Ново село, който ще се открие в понеделник, 19 декември. Той ще бъде отворен до края на месец Декември 2022 г.. Предметите, които не се закупят, ще бъдат предадени на Регионалния исторически музей във Видин. Средствата от коледния базар ще бъдат дадени за накити за глава на най-новия читалищен танцов състав в Ново село, в който са включени деца от 7 до 10-годишна възраст.

От сърце благодарим на всички участници за участието в конкурса и нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви и донесе здраве, мир и благодат!

II-ри Конкурс за творчество и ръкотворство

„КОЛЕДНА ЗВЕЗДА”

Ден на народните будители

 

Празничен рецитал по случай 1 ноември Деня на народните будители пред паметника на родните просвещенци в Ново село, Видинско изнесен от Театрален клуб при читалище „Земеделец-1874” и медиатори от СУ Ново село. Празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.

Духовните просветители водели българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, днес, съвременните будители и читалищни дейци вдъхновяваме младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.

01.11.2022г.

ТИД 2022 Ново село

Международната гребна регата ТИД за първи път започна от новоселския бряг , на който в събота акостираха първите участници. Посрещнахме ги с богата фолклорна програма организирана от НЧ „Земеделец1874“ с. Ново село и вкусна порция традиционен боб подсигурен от Община Ново село. Гостите поздрави зам.кмета на Община Ново село Деяна Стоянова и им пожела на добър час.

13.08.2022г.

Фолклорния фестивал „Хоро се вие край Тимока“

За втора поредна година в гр. Брегово се проведе фолклорния фестивал „Хоро се вие край Тимока“. Танцов състав „Гъмза“ при НЧ „Земеделец 1874“ с. Ново село отново взе участие и се завърна с грамота и плакет. От сърце благодарим на организаторите за поканата, за нас бе чест отново да бъдем част от фестивала.

14.08.2022г.

Участие на танцов състав „Гъмза“ в с. Кутово по повод празника на селото

 

 

Равнината на лозите и Дунава пее и танцува

На 2 ри юли на площада в Ново село се проведе първото издание на фестивала „Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“. В продължение на 5 часа  на сцената пяха и танцуваха над 340 самодейци от общините Видин, Бойница и Ново село, както и сръбският Омладински фолклорен ансамбъл от Зайчар и ансамбъл „Дунав“- Видин.

В кулинарната изложба участваха с традиционни ястия Ново село и Неговановци, както и с прекрасни бели и червени вина изба „Ново село“, рибния курбан бе направен от Мария Стоянович. Свои творби  с различни техники бе наредил и местния художник Борислав Александров.

Сърдечни благодарности на всички взели участие в подготовка, организацията и осъществяването на фестивала! За нас работещите в НЧ“Земеделец-1874″ Ново село бе чест, че толкова много малки и големи жители на Ново село помогнаха в това ни начинание.

02.07.2022г.

Када кум прасе и ти вречу

Участие на Танцов състав „Гъмза“ и Битов хор при НЧ „Земеделец-1874″с. Ново село Видинско  във шеснадесети  Турлашки фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“

11.05.2022г.   

„Хоп троп на хорото“

Ансамбъл „Гъмза“ към НЧ „Земеделец-1874“ с. Ново село откри фолклорната програма, организирана от НЧ „Паисий Хилендарски-1926“ с.Иново по повод Фолклорния събор „Хоп троп на хорото“.

09.06.22г.

Конкурс „Любим анимационен герой“

 

На днешният ден с радост НЧ „Земеделец-1874“ с. Ново село, Видинско обявява най-даровитите и талантливи художници от обявения конкурс „Любим анимационен герой“. Постъпиха много рисунки от цяла България, изборът затрудни журито и затова то се спира на 3 първи награди, 1 поощрителна и 1 с най-много харесвания на страницата във фейсбук на читалището. Сега да съобщим и имената на спечелилите в конкурса:

Първа награда – Айан Гюнеш Лютфи 12 г. от с.Веселец обл.Разград;

Втора награда – Денис Методиев 4 г. от с. Ново село, обл. Видин;

Трета награда – Даниел Николов 6 г. от с. Кулина вода общ.Белене;

Поощрителна награда – Ицо Ангелинов от с.Ново село, обл.Видин;

Рисунката от фейсбук – Иван Димитров 8 г. от с. Пет могили, общ. Нова Загора.

Екипът на читалището благодари на всички деца-участници в конкурса. Бъдете по детски щастливи, вярващи в приказки красиви и обичащи хубавите приключения.

01.06.22г.

Спортен празник

Спортен празник в Ново село по повод предстоящия празник на детето 1юни с много турнири, състезания, игри за най- малките, награди, много настроение и усмивки! Благодарим на всички деца, които бяха на стадиона днес. Благодарим и на спортен клуб „Пегас“ гр. Видин, че приеха поканата ни и бяха част от този празник.

С усмивка и удоволствие ви поздравяваме по повод най-слънчевия празник в годината – Международния ден на детето – 1 юни! Нека невероятните емоции и магията от днешния ден да са винаги с вас! Желаем ви да бъдете здрави, енергични, любопитни и непрестанно да откривате вълшебствата на живота и света около вас! Честит празник!

Втори фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ гр. Мездра

Участие на Ансамбъл за изворен фолклор „Гъмза“ с. Ново село, Видинско във Втори фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“ гр. Мездра. Представени бяха четири хора’ от различни фолклорни области- Добруджанско, Шопско, Родопско и Северняшко.

Танцьорите Милена Борисаво и Румен Джагаров  участвали в надиграването „Тракийска ръченица“ от Ансамбъл „Гъмза“ Ново село, Видинско спечелиха 2-ро място на фестивала в Мездра .

ВЕЛИКДЕН

На Лазаровден новоселските лазарки събраха над 150 яйца обхождайки домакинствата и днес на Велика събота децата на Ново село се събраха в двора на църква „Успение Богородично”, за да ги боядисат.

Рано сутринта на Велика събота организаторите на събитието, от читалището и църквата, подготвиха всичко необходимо – свариха яйцата, подредиха масите с необходимите атрибути за работа – различни бои, памук, оцет и олио, и разбира се, боядисаха първото червено яйце. С него най-възрастната Еринка Колицова – клисар при църквата, посрещна децата и изписа червено кръстче на челото им. Децата се забавляваха, показваха един на друг технологии за боядисване на перашки, изписваха с восък върху яйцата букви и символи, с памук майсториха шарени и пъстри яйчица и ги потапяха в боите.

Великденските яйца бяха дарени, на децата от социалните центрове и Дома за стари хора в с. Ново село. Сърдечни брагодарности на всички, които се влючиха в тазгодишната Великденска работилница.

ЛАЗАРУВАНЕ

Днес, 16 април 2022 г. Читалище „Земеделец-1874” с. Ново село, Видинско сподели с жители на с.Ново село българската народна традиция Лазаровден или „Лазарова събота”, празник на нивите, пасбищата и горите, на възраждащата се през това време на годината природа, но и празник на момичетата, които, след като лазаруват, могат публично да се момеят. Лазаровден е светъл християнски празник.

Рано тази сутрин група от 16 момичета на възраст от 5 до 16 години, облечени в традиционни празнични дрехи, обиколиха домовете в селото, като пяха обредни песни за всеки член от семейството, възхваляваха деца, стари, млади, моми, ергени, невести, обходиха дворовете на къщите та стигнаха чак до Дунав. Домакините ги дариха с яйца, лакомства и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита и благословена през цялата година.

Благодарим на всички домакинства, които безусловно се включиха в посрещането на лазарките. Бъдете здрави и благословени!

ПЪРВИ  ФОЛКЛОРЕН  ФЕСТИВАЛ „РАВНИНАТА НА ЛОЗИТЕ И ДУНАВА ПЕЕ И ТАНЦУВА”  с. НОВО СЕЛО 1-2 ЮЛИ 2022 г.

Статут на фестивала

Организатор: НЧ „Земеделец-1874”

Целта на фестивала: Да популяризира българския фолклор. Да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. Да спомага за развитието на фолклорното творчество.

Участници: Любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен фолклор.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:

Фестивалът няма състезателен характер.

РАЗДЕЛИ:

І. ПЕСЕНЕН ФОЛКЛОР

1.1. Автентичен фолклор – колективни състави  и камерни състави.

1.2. Обработен фолклор – колективни състави и камерни състави.

ІІ. ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

2.1 Танцови състави:

ІІІ. ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ

Времетраене: Всяка организация има право на времетраене до 10 /десет/ минути, независимо от вида на изпълнението, групите или съставите, представящи тази организация.

Заявка за участие

Регламент

      Програма:

 1. Ден първи-01.07.2022г.

Читалище „Земеделец-1874“ организира състезание по риболов с начален час 9.00ч. и край 20.00ч. Състезанието ще се проведе на плажната ивица на река Дунав в с. Ново село. Уловената риба ще бъде приготвена на рибни ястия за участниците и гостите на фестивала.

 1. Ден втори-02.07.2022г.

 17.30 ч-откриване на Първият фестивал

„РАВНИНАТА НА ЛОЗИТИ И ДУНАВА ПЕЕ И ТАНЦУВА” 2022

с. НОВО СЕЛО

          18.00 ч-концертна програма на фестивала

  На участниците във фестивала ще бъдат предоставени шатри, където да представят приготвени от тях традиционни местни ястия.

Специални условия:

 1. Организационният комитет си запазва правото да записва изпълненията или части от тях за архива на фестивала, без да дължи заплащане на права за това.
 2. Музикалният съпровод трябва да е на CD или FLASH – памет, в случай, че няма оркестър.
 3. Ще се следи стриктно дали се спазва точно реглмента на изпълненията и тяхната продължителност.
 4. Желания за промени в изпълненията, техния вид и заглавие се правят до последния ден на получаване на заявките – 31.04.2022г.
 5. Всички разходи за пътни са за сметка на участниците.
 6. За фестивала „Равнината на лозите пее и танцува” не се изисква такса участие.
 7. 7. Заявки се приемат до 31.04.2022 г.

Заявки за фестивала се получават на адрес: e-mail: chitalishte_n.selo@abv.bg

Лица за контакти:

Любка Ангелова- секретар тел.0882424976

Милена Борисова- организатор тел.0893293674

Пробуждане с хоро

 

Читалище Земеделец Ново село за четвърта поредна година взе участие в инициативата „Пробуждане с хоро“ по повод Националния празник на Република България 3 март.

Много читалища от Видински регион Ново село, Брегово, Връв, Видин, Капитановци, Слана бара, Майор Узуново, Флорентин, Неговановци, Ясен, Клуб за народни танци „Хорце“ се присъединиха към тази инициатива. На площада в с. Ново село се извиха кръшни хора. Всички бяха облечени в народни носии, заредени с ентусиазъм и ведро настроение.

Честит Национален празник на всички Новоселяни и гости на събитието!

Баба Марта

 

Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката,
връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти от
НЧ „Земеделец-1874“
с.Ново село, област Видин!
Днес Баба Марта тръгна рано, рано от читалището с пълна кошница в ръка да обходи всички малки и големи и раздаде мартенички за здраве и безброй щастливи дни. Зарадвахме децата от училище и детската градина, всички местни институции – Община, поща, Социална служба, Дом за възрастни хора, Винарна изба Ново село, Земеделски производители, магазини и социален патронаж, всеки срещнат на улицата бе уважен и с благи думи надарен.
Здраве, мир и любов!

 

Трифон Зарезан

По стара българска традиция на 14 февруари честваме един от най-обичаните и почитани празници в народния календар – Трифон Зарезан – празник на труда и веселието, изпълнен с вяра и надежда за плодородие и спорна работа за лозари, винари, кръчмари и градинари.

Винаги на 14 февруари Община Ново село отбелязва своя празник. За всички жители на общината този ден е близък и скъп, радва се на голямо внимание и се отбелязва шумно с много веселба и усмивки, защото от незапомнени времена лозарството и винарството са основен поминък на местното население.

На този ден ние си напомняме, че истината е във виното и в трудолюбивите хора, които го правят с много любов, майсторлък и гордост. Всеки новоселянин има лична лозарска ножица, която е като лично оръжие.

„Дъ съ роди гройзъ, да напраемо вино, толко, къ къд пущимо бъчвъ у беч, дъ стигнъ вино до бурѝк“

Бабинден

На 21 януари по стар стил българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. За тези сърцати жени народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност в душата си. С музика и веселие жените отиват при бабата, за да й полеят и да се вслушат в нейните наричания.
Повече от 20 години в тази роля се превъплъщава д-р Петкова – местната лекарка. Облечена в красива стара новоселска носия тя посреща млади родилки и млади баби, за да им пожелае „Колкото капки във водата, толкова деца в родата.” След това с голямо хоро се отива до площада, където раздава повити кукли на млади булки, с пожелание да станат майки.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ЖЕНИ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ!
Обичай Сурвакане

Честита Новата 2022 година на всички Новоселяни и българи, където и да сте.

Днес децата на Ново село, Видинско изпълниха най-характерният за НОВА ГОДИНА обичай „Сурвакане“, известен в цялата страна. Изпълнява се в ранните часове на Васильовден. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве и изобилие във всичко, и то именно в началото на годината.

Благодаря на всички, участници и домакинства, за прекрасното изживяване. Нека има светлина и любов в домовете ви.

Конкурс „Сурва, сурва – традицията продължава да е жива”

Днес, 16.12.2021 г. читалище „Земеделец-1874” с.Ново село, област Видин обявява наградените участници от организирания Конкурс „Сурва, сурва – традицията продължава да е жива”, чийто краен срок бе 15 декември включително.

Жури, подбрано от нашият партньор СУ „Св.Св.Кирил и Методий” Ново село в състав: ВАНЯ ВЕЛКОВА – български език и литература; ЕМИЛ ИЛИЕВ – историк и РУМЯНА ВЪРБАНОВА – учител по изкуствата направиха оглед на всички постъпили сурвачки от област Видин и придружените към тях кратко описание на символиката в украсата на сурвачката и поне едно обредно наричане, което изпълняват сурвакарите характерно за всяко населено място.

Журито остана очаровано от крайният резултат, от видяната и събрана на едно място красота, креативни идеи и цялостно изпълнение на Вашите творби. Браво за таланта на всеки един от Вас.

Журито определи:

Първа награда получава: Народно читалище „Зора-1927” с.Винарово, общ. Ново село- сурвачка № 26;

Втората награда отива при Людмил Кайцанов ученик в ППМГ „Екзарх Антим I” Видин- сурвачка № 34;

и внимание, имаме две номинации за Трета награда:

 1. Народно читалище „Пробуда-1901” с.Майор Узуново, общ. Видин- сурвачка № 32;
 2. Народно читалище „Просвета-1882” гр.Кула, общ. Кула- сурвачка № 19.

Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие, диск „Забележителни обекти в България“ и един екземпляр от съставената от организаторите брошура „Сурвачката – как да я направим и думите да знаем”, която да събере и запази на едно място традиция и обичай във Видинския регион, да не бъдат забравени.

Четирите номинирани за най-красиво и богато изработени сурвачки придружени с автентично обредно наричане ще получат икони от дърво „Рождество Христово” и „Богородица с младенеца” закупени от Видинска митрополия, по една бутилка вино в рекламна опаковка от местната Новоселска изба „Ново село”, диск, брошура и грамота за участие в конкурса.

Организаторите ще се постараят Вашите награди да достигнат до всеки един от Вас като ще се съобразим със здравната обстановка в страната.

Специални и сърдечни благодарности на всяко едно читалище, училище, детска градина, социална институция и спонсори от областта, които се включиха в конкурса. Вие сте чудесни.

За нас остава ясен смисълът на Сурвакането – традицията продължава да е жива и има за цел да измоли успешна Нова година.

А ТЯ, ТРАДИЦИЯТА Е ЖИВА, КОГАТО СЕ СПАЗВА.

Поздрави, благодарности и честити Коледни и Новогодишни празници от екипа на НЧ „Земеделец-1874” Ново село.

 

Конкурс

Включете се в организираният конкурс „Сурва, сурва – традицията продължава да е жива“, който е част от културната програма за развитие на читалището през 2021 година. Очакваме Ви, „отключете“ фантазиите си за предстоящото добро.

Време … да, трябва да намерите …! Най-важно е да се забавлявате и да пренесете всички добри пожелания в направената сурвачка, а тя става много красива, когато е сътворена с любов и много смях.

Читалище „Земеделец-1874“ Ново село, Видинско пресъздаде обичая „Откриване на гроздобера“ в младите лозя на Винарска изба Ново село

Када кум прасе и ти вречу

Участие на танцов състав „Гъмза“ с. Ново село, Видинско във фолклорен турлашки фестивал „Када кум прасе и ти вречу“ в Чупрене. Отлично представяне, благодарим на всички самодейци и наши благодетели и със здраве до следващия творчески сезон.

ОБИЧАЙ „ПЪПЪРУДА”

Молебен за дъжд, здраве и благоденствие организира читалище „Земеделец-1874” Ново село, Видинско за жителите на селото в горещия 17 август 2021 г. Когато земята засъхне и жегата стане непоносима, а растенията и животните клюмнат зажаднели за вода повече от 50 дни, новоселяни се организират и по стар обичай търсят „пъпърудиче” и млади момичета 9-10 годишни за своя ритуал „Пъпъруда”, с който да измолят Бог да се смили над селото „дъ заѝдъ (дъ удàри) ситна киша, дъ напòи землю, дъ съ рòди ѐдро жѝто, сладко гройзъ и жълт кукуруз”.

Юли и август трябва да вали. Може по малко, за да не пречи на жетвата на ечемика и житото, но трябва да вали. Защото слънчогледът и царевицата наливат зърно и ако тогава няма дъжд, вместо буйни ниви със сочни кукурузи и ухилени слънчогледи, накъдето погледнеш ще видиш все едно стърнища след пожар. Жълти и изсъхнали царевични стъбла, уродливо застинали във въздуха и почернели недоразвити главички слънчоглед с големината на детско юмруче. Да му се доплаче на човек!

С песен „Пъпъруда лет летела, ой додоло, ой додоло…” децата се спират от порта на порта, „пеперудата” най-отпред танцува своя волен дъждовен танц, а стопанките ги посрещат, пръскат с вода, нареждат и благославят: „Добро стъ ми дошли. Дай Божъ дъ има киша, много киша, ситна киша. Дъ напои сву землю, земля е жална и жадна за воду. Дай Божъ кишу, дъ имаю човеци берекет, дъ нъ останъю гладни, дъ съ роди гройзъ, питъ слънчогледъло и кукуруз.” Обиколката приключва на Дунава. Къпят се в реката, пръскат пеперудата и хвърлят гиздилата й от клонки бъз по водата, „за да се лее дъжд, както се лее реката”.

Ако на другият ден загърми и завали всички вярвали, че Господ е чул молитвите им и се е смилил над тях.

ХОРО СЕ ВИЕ КРАЙ ТИМОК

Участие на самодейните състави на читалище „ Земеделец-1874“ Ново село  в първи фолклорен фестивал „ХОРО СЕ ВИЕ КРАЙ ТИМОК“ гр. Брегово.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

Днес 29 май от 18,00 часа в Ново село, Видинско празнуваме Международният ден на детето. Читалище „Земеделец-1874” и сдружение „Заедно за Ново село” събраха на площада повече от 80 деца от 3 до 16 годишна възраст от цялата Община. Програмата включва велопоход от центъра на селото по околовръстен път, занимателни игри, рисуване по асфалт, дискотека и хоротека. На празник, като на празник. Смях, радост, блясък в очите и детска глъч.

Сърдечни благодарности и на нашите спонсори тази година: сладкиши, десерти и пици от сем. Петя и Георги Войчеви от Лайънс клуб Видин, кексчета от Настенка Тодорова, детски картички от Марияна Баулова от София, безалкохолно от Горчо Марков. Благодарим и на Директора на местното училище, която ни предостави за ползване 8 броя велосипеди за децата във велопохода. Благодарим на художника Борислав Александров, който се отзова на нашата покана да рисува заедно с нашите деца, като им предаде някои тънкости и техники при рисуването.

Скъпи деца, с усмивка и удоволствие ви поздравяваме по повод най-слънчевия празник в годината – Международния ден на детето – 1 юни! Нека невероятните емоции и магията от днешния ден да са винаги с вас! Желаем ви да бъдете здрави, енергични, любопитни и непрестанно да откривате вълшебствата на живота и света около вас! Запазете звънкия си смях и блясъка в очите си колкото можете по-дълго, за да продължите да дарявате родителите си с щастие! От сърце ви желаем да изживеете детството си безгрижно, с весели игри и добри приятели! Бъдете обичани и безкрайно щастливи, защото всеки ден е Ден на детето!

Честит празник!

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

Днес, 11 май 2021г. читалище „Земеделец-1874“ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Ново село, Видинско отбелязваме Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Днес признателното новоселско общество откриваме паметна плоча на виден новоселянин и световен учен проф. д-р Максим Младенов, автор на монографията „Говорът на Ново село, Видинско” и днес почитаме с празничен водосвет 13 новоселяни майстори-музиканти от старата духова музика на Ново село, както и учителите музиканти Софрони Ангелоев и Ганчо Манджуков.Иска ми се днес, на светлия празник на българските писменà, да си спомним за тези емблематични новоселяни, отдали много любов, талант и труд за запазване на новоселските традиции, за доброто самочувствие и добрата музикална култура на хората, които упражняваха различни професии, но на сцената на читалище „Земеделец“ се превръщаха във всеотдайни на изкуството артисти.

ВЕЛИКДЕН

Близо 200 яйца, бяха събрани от лазарките в Ново село.

Днес на Велики четвъртък децата на Ново село се събраха в двора на църквата, за да боядисат събраните яйца с  помощта на служители от НЧ „Земеделец-1874“ и  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Великденските яйца бяха дарени, на децата от центровете за временно настаняване и Дома за стари хора в с. Ново село

Благодарим на всички домакинства, които дариха яйца и на децата участвали събирането и боядисването им.

Лазаровден

Днес, 24 април 2021 г. Читалище „Земеделец-1874” с. Ново село, Видинско съвместно със Сдружение „Заедно за Ново село” споделят българската народна традиция Лазаровден или „Лазарова събота”, празник на нивите, пасбищата и горите, на възраждащата се през това време на годината природа, но и празник на момичетата, които, след като лазаруват, могат публично да се момеят. Лазаровден е светъл християнски празник, носещ в себе си красота, изящност и загадъчна нотка мистичност.

Рано тази сутрин група от 14 момичета на възраст от 5 до 16 години, облечени в традиционни празнични дрехи, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, обхождат двора на къщите та стигат чак до Дунав. Домакините ги даряват с яйца, лакомства и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Лазаровден и Цветница винаги вървят „ръка за ръка“ в съботата и неделята една седмица преди Великден.

Благодарим на всички домакинства, които безусловно се включиха в посрещането на лазарките. Бъдете здрави и благословени.

Днес 24.03.2021 г. четири домакинства изпаднали в затруднено финансово положение от Ново село, Видинско получиха хранителни продукти от първа необходимост. Благодарим на „Ангели за България“ https://angelsforbulgaria.com/ и Сдружение „Фабрика за идеи“ https://ideasfactorybg.org/bg/, които направиха това възможно. Всяко домакинство получи 2 кг. захар; 2 кг. сол; 3 кг. ориз; 3 кг. леща; 2 кг. боб; 2 пакета макарони; 2 конфитюра (900 гр. ); 3 бр. пастета; 2 бр. консерви; 3 л. олио и 5 кг. брашно. Благодарим и на @Сдружение „Видински фонд Читалища“, които са с нас за пореден път. Бъдете здрави и да се множат успехите Ви.

ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО
Днес в Ново село, Видинско отбелязваме Националният празник-3-ти март и отдаваме своята признателност към всички герои, извоювали с кръвта си българската Свобода!
Трети март-ден на добър спомен, ден на преклонение! Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.
За нас, българите, 3 март 1878 година , е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано! Изгревът на свободата е пряко свързан с един „чутовен“ връх в БАЛКАНА!!!
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век.
И тази година, за трети пореден път читалището в Ново село организира „Пробуждане с хоро“, вдъхновяващо включване, танцьори и певци, пренасящи българския дух в Националната кампания за единение като част от световния мост „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“.
Има надежда за България, 143 години по-късно младите хора са по площадите, хванати за ръце в ритъма на българското хоро.

 

Баба Марта
Честита Баба Марта да сте бели и червени, весели, засмени и от Бог благословени!
С това пожелание, рано тази сутрин Баба Марта с пълна кошничка мартеници и пролетни цветя тръгна да кичи и благославя новоселяни. С оригинални кукли на Баба Марта, изработени от кратуни, тя украси нашето читалище. В ролята на усмихнатата баба се превъплъти Христинка Цветкова – работничка в НЧ „Земеделец-1874“. Първо поздрави своите колеги, след това обиколи магазините, които спонсорират читалищната дейност. Дойде ред и на общинската администрация. Накрая влезе в училището, за да върже мартеничка на всяко дете. Всички мартеници са изработени от деца от Клуба по рисуване към читалището и с помощта на нашата Баба Марта.
Дарение

Читалище „Земеделец-1874“ с.Ново село, област Видин кандидатства и се сдоби с 5 броя лаптопа, с които иска да ощастливи 5 деца на различна възраст. Днес, в условия на пандемия и онлайн обучение те са изключително необходими за тях. Инициативата е на Ideas Factory Association / Фабрика за идеи в партньорство с Видински Фонд „Читалища“ , а компютрите са предоставени от COCA COLA. Екипът на читалището благодари на Сдружение „Видински фонд „Читалища“ в лицето на Славена Петрова и Ралица Славчева за възможността за участие в прекрасната инициатива, благодарим, че ще сме съпричастни с Вашите идеи и малко преди светлите Коледни празници ще зарадваме 5 деца и ще улесним образователния процес.

Ден на народните будители

Днес, читалище „Земеделец-1874“ и Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ Ново село, област Видин отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение. За наша радост и гордост списъкът от имена е дълъг. Към него ние, признателното поколение на читалището и селото, прибавяме и имената на двама наши родни просвещенци арх. Илия Попов и диригент Софрони Ангелоев, отдали живота и делото си не само за читалището, но и за селото.

Събрани пред възстановената паметна плоча на местните будители, деца и възрастни изнесоха урок по родолюбие, битовия хор изпя новоселската песен „Ой ти съло“, поставена някога от самия Софрони Ангелоев.

Изказвам огромна благодарност от името на Читалищното настоятелство на всички хора с добри и признателни сърца, които отделиха средства за изработване и монтиране на нова паметна плоча и укрепване на паметника. Не мога да ги подмина, затова на церемонията съобщих имената на 22-мата записали се в книгата на дарители в читалището, които носят в сърцата си новоселския дух, какъвто са имали тези и много други заслужили просветители от Ново село. Отново благодаря на всички, които помогнахме да се събере сумата за паметника и честит празник на всички, които се чувстват народни будители!

Европейски ден на наследството

   На 18 септември се проведе Европейски ден на наследството под надслов „Наследство и образувание” в етнографска къща „Къща на срещите“ с. Ново село.

Обичай Зажънване

   Самодейците при НЧ „Земеделец-1874“ с. Ново село, област Видин пресъздадоха обичая „Зажънване“ (Откриване на жътвата) който бе изпълнен на новоселски диалект по спомени на новоселяни отпреди 80 години. Според ритуала жънат само жените – моми и булки, а мъжете връзват снопите и редят кръстците. И бебето беше в люлка, вързана под младо дърво на шарена сянка. Пак там бе подреден обядът за жетварите – питки, сирене, колачета, жетварска чорба с много оцет и люта чушка, да угаси жаждата на работниците.

   Първа зажъна бременна булка, за да е тежко и хубаво зърното и да стигне за цяла зима. Само песните не бяха бавните и тъжни изпълнения от миналото, които внасяха постоянен ритъм в тежката, продължаваща повече от седмица работа. От първите зажънати класове бе сплетена „брада“, завързана с червен конец, за да е здраво житото. А на стопаните – Владимир Петров и Валери Йонов бяха поднесени първите житни снопове. Емилия Йонова хвърли вода от менче пред комбайна за здраве, късмет и берекет. Танцовият състав „Гъмза“ при читалището поздрави присъстващите с китка новоселски хора, а после ги увлече с едно голямо общо Дунавско хоро във празника.

Акция за почистване в Ново село посветена на Деня на река Дунав

  Общински служители, читалищни работници, деца и служители от социалните институции и много граждани днес почистиха улиците към реката, плажните ивици, площадните пространства, парковете и градинките.
  На децата от Центъра за услуги, които участват в акцията, са раздадени тениски, има и поощрителни награди- баскетболни и волейболни топки подсигурени от Община Ново село.

ПЪРВИ ЮНИ

     НЧ „Земеделец 1874” с. Ново село, съвместно с център ”Амалипе” гр. Велико Търново, отбелязаха Международния Ден на детето. Малчуганите от с. Ново село, отбелязаха своя празник с много игри, танци и забавления. На празника присъства Председателя на ОбС – Ново село, който подсигури лакомства за децата и техните родители.

  Бъдете окрилени от щастие, запазете своята любознателност и търсете винаги доброто. С този празник се дава и началото на лятната работа с децата в читалището. Щастливо и усмихнато лято!

Трети март

Народно читалище „Земеделец-1874„ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с. Ново село отбеляза 142г от Освобождението на България с поднасяне на венци пред паметните плачи на читалището и  концерт в читалищния салон с участието на всички самодейни състави и ученици от местното училище. Празника продължи и на следващия ден с кампанията „Пробуждане с хоро“, малки и големи родолюбци в национална носия изпъстриха площада, хванати за ръка в ритъма на българското хоро.

Бабинден

В 11 часа засвири Балейската духова музика. Тържественото шествие отиде до беседката пред здравната служба, водено от Петя Базова, която през 2019 г. за втори път стана майка на момченце със славното име Борис. Д-р Наташа Петкова влезе в ролята на „Бабата“, изпълнен бе и ритуалът „Поливане на бабата“. След ритуала последва  хоро, което се изви на площада, докато бабата дари млади жени и млади баби с кукли и китки здравец с пожелание за бъдещи рожби. Проведе се и кулинарен конкурс. Първа награда спечели Светла Бондова. Тази година званието „Баба Бъц“ бе дадена наИлияна Велкова , а „Мисис Бабинден“ стана Мария Иванова. Вълнуваща бе и състезателната игра „Повиване на бебе“, при която се затрудниха дори медицинските работници. В играта победи Антоанета Кежова

Празник на младото вино

 На 30.11.2019г. НЧ  „Земеделец-1874“, съвместно с инициативен комитет от лозари и производители на домашно вино, организираха празник на младото вино. В празника участваха над 60 лозари, винари и любители на божествената напитка. Спечелили конкурса за най-добро домашно вино са : Бяло вино-Изба Ново село БЕН ХЪН ; Розе- Иван Маджов; Червено вино-Максим Димитров.

  Новоселяни пазят традицията на бащите си, помнят съъветите им как се прави хубаво вино, но се интересуват и от новостите. Затова говорят за пръскане със системни препарати и начини на зарязване на различните сортове лозя.

Днес 08.10.2019 г. читалищната библиотека при НЧ „Земеделец-1874” с.Ново село, област Видин получи безвъзмездно 122 книги и игри от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) гр. София. Нашата библиотека е избрана да участва в проекта на ББИА „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България”. Закупените и дарени книги за деца от 1 до 6 годишна възраст са изпратени на общо 14 предварително подбрани библиотеки с висока посещаемост и работа с деца в своите региони за 2017 и 2018 г. Библиотеката в Ново село се ангажира да разпространява информацията за подарените нови книги и осигурява достъп до тях не само на най-малките читатели от детската градина и училището, а и на техните родители. В библиотеката ще се организират изложби, представяния и четения с получените по проекта книги. Дарението ще се ползва от всички наши местни читатели и гости на Ново село, за децата и техните родители. Дарените книги ще са добра основа за стимулиране на четенето в ранна детска възраст, за провеждане на обучения на родителите за ползите от четенето и за това как да четат на децата си у дома. Благодарим на Библиотечно-информационната асоциация за успешно проведените дарителски кампании през платформите GlobalGiving и „България дарява”, на Фондация „Америка за България” за инициативата RE:TURN и за големите отстъпки на 15 български издателства за деца, за да бъдем успешно обновени ние и още 13 библиотеки в България.
Обучение по компютърна грамотност за възрастни

   От 2-ри октомври в Ново село, област Видин започна безплатно обучение по компютърна грамотност за възрастни хора, а НЧ „Земеделец-1874” подпомага за успешното му реализиране. Инициативата за този специализиран курс е на компанията А1 България, която помага на хората у нас да използват новите технологии и интернет правилно и безопасно, като А1 развива програмата си „Интернет за всички“ с нова серия от обучения. Обученията се провеждат в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, която притежава лиценз на Център за професионално обучение и разполага с квалифицирани преподаватели, специализирани в работата с възрастовата група 55+. В читалище „Земеделец-1874“ Ново село ще бъдат обучени 20 курсисти в продължение на 20 учебни часа, като занятията са адаптирани съобразно потребностите и уменията на по-възрастното поколение. Учебната програма покрива следните основни модули: въведение в компютърната техника, работа с интернет, използване на мобилни устройства и онлайн безопасност. Преподавател на възрастните хора е Любка Ангелова секретар на читалището.

Интернационален фестивал "Фолклорен извор" гр. Приморско.
На 3 септември танцов състав „Гъмза“ при НЧ„Земеделец-1874“ Ново село обл. Видин се представи отлично в Интернационален фестивал " Фолклорен извор" в гр. Приморско. Благодарим на всички самодейци, бъдете здрави и благословени, достойни новоселяне.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Детски фестивал "Традиции, бит и култура на Ново село – предай нататък"

  Повече от 50 деца взеха участие в 24- то издание на фестивала, детски танцови състава от цялата община играха хорà, танци,  сценки и пяха песни.

Мероприятието се проведе на открита сцена в обновеното лятно кино в Ново село.

Спонсорите от Активно общество и Община Ново село раздадоха на децата тениски и лакомства  като награди за участието им. Всички участници получиха и грамоти.

Благодарим на всички спонсори, на водещата на шоуто Минка Сурдулова, на всички деца-участници в шоуто, на колегите от читалищата. Страхотно изпълнение на талантливите деца, поздравления и за техните родители.

Девети фолклорен фестивал „Фолклорен извор“  с. Царевец, общ. Свищов

Фестивалът "Фолклорен извор" е с конкурсен характер, под патронажа на Министерство на културата и е асоцииран член на CIOFF - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Читалище "Земеделец-1874" с.Ново село, област Видин се представи на 3 август с автентичен песенен и танцов фолклор. На номинациите за специалните награди на фестивала от 4 август Ансамбъл "Гъмза" Ново село бе награден в категория "Танцови състави" и грабна специалните плакет на фестивала и парична награда за представените автентични хора`, връчени от кмета на Свищов г-н Генчо Генчев и подсигурени от Сдружение "Фолклорен извор". От сърце благодаря на Ансамбъл "Гъмза", на певческата група и танцовия състав - всички имат заслуга за голямата награда. Благодаря на ръководителите и на двата състава г-жа Василка Меицова и г-н Иван Рангелов. Благодарим на организаторите на фестивала за безупречната работа и внимание. Благодаря на всички от името на Читалищното настоятелство. Всички заедно можем.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

145 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗЕМЕДЕЛЕЦ-1874“

На 23 май 2019 г. читалище „Земеделец 1874” с. Ново село, област Видин празнува 145 години от основаването си. На тази дата, в навечерието на най-светлият празник Деня на славянската писменост и култура – отбелязваме тържеството на нашето духовно пробуждане с празничен концерт. Това е денят на малките и големите българи, изразители на народните идеали. Скъпи новоселяни пръснати из България и по целия свят, за достойното отбелязване на 145-годишнината, молим за Вашето благосклонно отношение към един представител на най-старите културни институции в България като се надяваме да ни окажете финансова подкрепа, за да поощрим ентусиазма и огъня на нашите членове, самодейци и приятели, и най-вече респект пред преклонните 145 години, които са най-истинският и достолепен жив монумент на духа на Ново село. Благодарим Ви и Ви каним на нашият Юбилеен концерт.

Интервю с Иван Базов – председател на НЧ „Земеделец“-Ново село

Да избереш да живееш на село. Да избереш този живот и за своето семейство. Лудост, необоснована смелост или осъзната необходимост да останеш близо до своите корени? За Иван Базов, заместник – председател на Сдружение „Активно общество“, директор дирекция „Специализирана администрация“ в община Ново село и председател на Народно читалище „Земеделец“, отговорът е ясен.След като преди 5 години завършва аграрна икономика във Варненския икономически университет, той се връща в родното си село. С него в Ново село пристига и Петя, днес негова съпруга. Вече имат и прекрасна дъщеричка. Иван Базов не съжалява за своя избор. Ежедневно открива нови възможности, има своите амбиции и вярва в хората. Вярва и в това, че ако не може да направи целият свят по-добър, то поне неговото родно Ново село ще стане по-добро място за живот, благодарение на неговите усилия и усилията на съмишлениците му от Сдружение „Активно общество“.

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!